namesicnost somnambulie somnambulismus priznaky projevy symptomyNáměsíčnost (somnambulie) je spánková porucha, při níž postižený během spánku vstane z postele a prochází se. Vyskytuje se nejčastěji u dětí (10% - 30%), a to v první třetině noci. Patří mezi poruchy, které se projevují ve fázi spánku non REM, kdy zůstávají aktivní svaly a člověk se tak může normálně hýbat a pohybovat přesto, že je právě uprostřed spánku.

___

___

Nebezpečí náměsíčnosti není v tom, že by člověka nějak negativně ovlivnila, ale v tom, že se může lehce zranit. Předpokládá se, že jde o poruchu řízení spánku a bdění. Pravděpodobný je i vliv genetických faktorů a vnějších vlivů, které způsobují částečně probuzení (např. hluk, plný močový měchýř, syndrom spánkové apnoe). Pokud náměsíčnost přetrvá do dospělosti, vzniká často z důvodů mimořádného stresu, například v období velké úzkosti, deprese i při požívání drog nebo používání některých hypnotik. Příčinou vzniku může být i práce na směny, respektive noční práce.

Diagnostika - pokud je vysloveno podezření na náměsíčnost, je zpravidla postižené dítě odesláno do spánkové laboratoře, kde je provedeno tzv. polysomnografické vyšetření. To sestává z několika různých vyšetření (EEG, EMG, EOG). Tato vyšetření jsou ještě doplněna videozáznamem průběhu spánku a záznamem o dechové aktivitě během spánku. Velmi přínosná je také tzv. aktinografie, což je vyšetření sledující pohyb pacienta během spánku.

Léčba - u dětí se nevyhnutelně léčba nevyžaduje, protože většina z nemoci vyroste. V případě agresivity jako doprovodného znaku, je vhodné vyhýbat se jakékoliv provokaci. Rovněž je vhodné dodržovat zdravý spánkový režim, zabránit spánkové deprivaci pacienta, neužívat hypnotika. Je důležité nezasahovat násilně při epizodě náměsíčnosti, ale nechat záchvat doznít. Zásadní jsou bezpečnostní opatření k minimalizaci rizika úrazu během epizody.

 

Jak se projevuje náměsíčnictví, somnambulismus - příznaky, projevy, symptomy

  • posadí se v posteli

  • opustí lůžko a chodí, může se vrátit nebo usnout na jiném místě

  • provádí automatické činnosti – oblékání, vezme školní tašku, chce odejít z domu

  • může jít na záchod – často omylem do jiné místnosti

  • otevřené oči

  • výraz v obličeji je nepřítomen

  • nesoustředěný pohled – jakoby se díval přes osoby či předměty v cestě

  • komunikuje s okolím zmateně

  • na otázku může odpovědět

  • ojediněle agresivní chování, může až provést násilný čin

 

Náměsíčnictví, somnambulismus - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny