Peyronieho choroba (anglicky Peyronie´s disease) je onemocnění penisu způsobující jeho bolest, deformaci a zakřivení, typicky během erekce. Příčinou této nemoci je vznik fibrózních (vazivových) plaků v oblasti tunica albuginea, která tvoří mj. obal topořivých těles, postupně dochází k usazování vápníku a osifikaci těchto plaků. Výsledkem je hmatný útvar nejčastěji na dorsální (horní) straně penisu.

Onemocnění často omezuje až znemožňuje pohlavní styk a tím velmi negativně působí na psychiku pacienta. Okolnosti vzniku a prevence této nemoci nejsou známé, udává se vyšší výskyt u diabetiků a při vysokém krevním tlaku, dále po traumatu a ischemizaci penisu, častěji se vyskytuje souběžně s tzv. Dupuytrenovou kontrakturou. Ohroženi jsou muži ve věku 40 až 60 let.
Diagnostika: pečlivá anamnéza, fyzikální vyšetření včetně posouzení vzhledu penisu při erekci – vhodné jsou fotografie pořízené samotným pacientem, zobrazovací metody (UZV, MR).
Léčba: je obtížná, musí být komplexní a vyžaduje trpělivost. Terapie může být farmakologická perorální, topická nebo injekční (vit.E, hormonální terapie – Tamoxifen, blokátory kalciových kanálů, interferon, steroidy), fyzikální (extrakorporální rázová vlna, radioterapie, terapie laserem a ultrazvukem), chirurgická. U některých pacientů plaky nezpůsobují žádné potíže a dokonce časem samy vymizí.
Jak se projevuje Peyronieho choroba – příznaky, projevy, symptomy:
• bolest penisu
• zakřivení či deformace (tvar lahve či přesýpacích hodin) penisu při erekci
• hmatný tuhý útvar nejčastěji na dorsální (horní) straně penisu
• poruchy erekce
• komplikace až nemožnost pohlavního styku
• vliv na psychiku pacienta – úzkosti, deprese

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny