restriktivni kardiomyopatie rkmp priznaky projevy symptomyRestriktivní kardiomyopatie (RKMP, angl. restrictive cardiomyopathy). Kardiomyopatie jsou nemoci srdečního svalu (myokardu), které jsou sdružené s poruchou srdečních funkcí. Pro restriktivní kardiomyopatii je typické restriktivní (omezené) plnění komor srdce s normální nebo téměř normální systolickou funkcí (normální stah srdce). Stěny komor nejsou nijak ztluštělé. Jedná se o vzácnou chorobu.

___

___

Příčina: může být různá od vrozených forem, přes ukládání různých substancí do stěny srdce až po součást různých syndromů. Nejčastější příčinou restriktivní kardiomyopatie je amyloidóza.

Diagnostika: je obtížnější, protože jsou méně vyjádřeny známky zbytnění srdce. Onemocnění je často odhaleno až při rozvinutém klinickém obrazu. Diagnózu určíme poslechem srdce, EKG, prostým snímkem hrudníku, echokardiografií, MR, popřípadě biopsií. 

Léčba: je medikamentózní, podle potřeby kardiostimulace nebo ICD (implatabilní kardioverter-defibrilátor). 

 

Jak se projevuje restriktivní kardiomyopatie - příznaky, projevy, symptomy

  • dušnost (dyspnoe)

  • únava

  • zrychlený tep (tachykardie)

  • trombembolické komplikace

 

Restriktivní kardiomyopatie - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny