plavecke ucho zanet zvukovodu otitis externa priznaky projevy symptomy pricina lecbaPlavecké ucho (otitis externa, anglicky swimmer's ear) je infekční zánět zvukovodu vznikající při přemnožení bakterií, méně často virů či plísní, které se sem dostávají například při delším pobytu v bazénu a koupališti. K jeho rozvoji může napomoci poškození zvukovodu například vatovými tyčinkami při čištění ucha, či škrábnutí nehtem nebo cizím předmětem.

__

__

Často postihuje děti a dospělé na dovolených. Projevuje se zejména bolestí ucha, občas spojenou s výtokem z ucha, otokem a teplotou. Léčba patří do rukou ORL specialisty a je důležitá zejména k zabránění šíření zánětu do vnitřního ucha.

Diagnostika: diagnózu stanoví ORL specialista na základě symptomů a vyšetření ucha otoskopem.

Léčba: provádí se výplach zvukovodu a následná aplikace lokálních antibiotik ve formě masti nebo kapek. Na bolest a teplotu se podávají analgetika a antipyretika (Paralen, ibuprofen). Zánět je důležité včas léčit, aby nedošlo k jeho přestupu na vnitřní ucho, nebo případnému poškození sluchu. Prevencí je udržování ucha v suchu (lehké vytření ucha čistým ručníkem po koupání) a používání koupacích čepic, případně užití ušních kapek při prvotních symptomech vznikajícího zánětu.

 

Jak se projevuje plavecké ucho – příznaky, projevy, symptomy:

  • bolest ucha zhoršující se při zatahání za ušní lalůček, v závažnějších případech vyzařuje do krku, tváře a postižené strany hlavy

  • výtok z ucha, zpočátku čirý, později až hnisavý

  • zarudnutí zvukovodu

  • zduření ucha

  • svědění ucha

  • zalehnuté ucho a zhoršený sluch

  • teplota

 

Plavecké ucho, zánět zvukovodu, otitis externa – fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny