soor moucnivka zabka priznaky projevy symptomyMoučnivka neboli soor (žabka, orální kandidóza, anglicky oral candidiasis, oral candidosis, oral thrush ) je formou kvasinkové infekce, která postihuje ústní dutinu. Původcem tohoto onemocnění je kvasinka Candida albicans. Vyvolává i ostatní formy kandidóz, a to jak kožní, tak slizniční, případně orgánové.

___

___

Moučnivka (soor, žabka) se často objevuje u novorozenců a kojenců do jednoho roku života, kteří ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém. Vyskytuje se i u dospělých jedinců s patologicky sníženou imunitou. Může to být například po užívání léků, které potlačují funkci imunitního systému, při chemoterapii u nádorového onemocnění, u HIV pozitivních jedinců a taky u diabetiků.

Diagnostika - lékař odebere anamnézu a provede fyzikální vyšetření. Je možné také vyšetřit léze k ujištění, že se opravdu jedná o kandidovou infekci.

Léčba - u některých novorozenců vymizí spontánně již do 3-4 dnů. Pokud se tak nestane, je třeba navštívit lékaře. Léčba je vcelku jednoduchá a je shodná s léčbou u dospělých. Používají se místní antimykotika, kterými se potírá sliznice dutiny ústní. U kojících matek je důležité léčit také bradavky antimykotickým krémem. Zásadní je také vyvaření všech dudlíků, lahví a odsávačky mléka.

 

Jak se projevuje soor, moučnivka, žabka - příznaky, projevy, symptomy

Příznaky u dětí:

- problémy se sáním mléka
- odmítání potravy
- plačtivost
- neklid
- bílé povlaky na jazyku, patře, vnitřní straně tváří – po setření mírně krvácí

Příznaky u dospělých

- charakteristické bělavé povlaky v dutině ústní
- většinou nebolestivé, občas pálení/řezání
- kovová/kyselá/slaná nebo hořká pachuť v ústech
- po užívání ATB – pouze zarudnutí a pálení sliznic
- obtížné či bolestivé polykání
- chrapot
- ojediněle i zánět ústních koutků (zarudlé a bolestivé)

 

Soor, moučnivka, žabka - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny