obrovskobunecny nador slachovych pochev solitarni priznaky projevy symptomy pricina lecbaObrovskobuněčný nádor šlachových pochev – solitární forma (anglicky giant cell tumor of tendon sheat) je benigní (nezhoubný) nádor vycházející ze synovie (kloubního mazu) a patří na druhé místo nejčastějších tumorů ruky. Jeví se jako několik centimetrů velký uzel šedožluté barvy. Častěji se vyskytuje u žen ve středním věku.

___

___

I po chirurgické léčbě se velmi často znovu objevuje (recidivuje), ale maligní zvrat je nepravděpodobný. Příčina vzniku není známá, uvažuje se o posttraumatických změnách, imunitních pochodech, stavu po infekci atd. Druhou formou tohoto nádoru je vzácná difúzní varianta, neboli pigmentovaná vilonodulární synovitida.

Diagnostika: anamnéza, klinické vyšetření, zobrazovací metody (RTG, MR). Konečnou diagnózu určí až histologické vyšetření tumoru po jeho odstranění (exstirpaci).

Léčba: chirurgické odstranění (exstirpace).

 

Jak se projevuje obrovsko-buněčný nádor šlachových pochev – příznaky, projevy, symptomy:

  • kulovitý útvar, nejčastěji na malých kloubech ruky, méně často na nohy

  • většinou bezbolestné

  • mírná necitlivost postižené oblasti prstu

  • omezení pohyblivosti kloubu u větších nádorů

  • roste dlouhou dobu

  • nádory větších rozměrů mohou svým tlakem narušit přilehlou kost

 

Obrovskobuněčný nádor šlachových pochev - fotografie, obrázek

další obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny