Liposarkom příznaky projevy symptomy příčina léčbaLiposarkom (anglicky liposarcoma) je zhoubný (maligní) nádor z tukové tkáně. Postihuje zejména pacienty středního věku. Rozlišujeme několik typů – dobře diferencovaný, pleomorfní, inflamatorní (zánětlivý), myxoidní a dediferencovaný. Prognóza závisí na typu sarkomu, nejlepší mají dobře diferencované a inflamatorní nádory, naopak nejhorší jsou dediferencované tumory. Nejčastější lokalizací je dutina břišní, retroperitoneum (prostor za pobřišnicí) a podkoží dolních končetin.

Příčina vzniku není známá, rizikovými faktory může být radiace, genetická zátěž a určité chemické látky (vinylchlorid, dioxin).

Diagnostika: fyzikální vyšetření, zobrazovací metody (ultrazvuk, rentgen, CT, magnetická rezonance), konečná diagnóza může být stanovena až na základě biopsie a histologického vyšetření vzorku.

Léčba: zásadní je radikální chirurgický výkon, dále se kombinuje s chemoterapií a radioterapií.

 

Jak se projevuje liposarkom – příznaky, projevy, symptomy:

  • asymptomatický (bez příznaků)

  • hmatný útvar, může být bolestivý

  • podle lokalizace možné příznaky z útlaku (porucha pasáže, poruchy močení, poruchy polykání, bolest břicha, nevolnost, slabost…)

  • makroskopicky žlutá barva

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny