merkel cell karcinom priznaky projevy symptomy obrazek fotografieMerkel cell karcinom (kožní APUDom, primární neuroendokrinní karcinom kůže, primární malý karcinom kůže, trabekulární karcinom kůže, anglicky Merkel cell carcinoma - MCC) Merkel cell karcinom je vzácný a vysoce agresivní typ rakoviny kůže, který je způsobený převážně nádorovými Merkelovými buňkami, které jsou napadeny polyomavirem (MCV). Byl objeven vědci na Universitě v Pittsburghu v roce 2008.

___

___

Tento tumor má různorodou prognózu, pokud je nádor malý (menší než 2 cm) a nemetastazuje do regionálních lymfatických uzlin, může až 80% pacientů očekávat 5-leté přežití. Pokud však již nádor metastazoval, pravděpodobnost přežití markantně klesá. Merkel cell karcinom se vyskytuje nejčastěji na slunci exponovaných částech obličeje, hlavě a krku.

Diagnostika: diagnóza spočívá především v důsledném dermatologickém vyšetření. Rovněž musíme provést odběr vzorku na histologické vyšetření, které nám potvrdí diagnózu.

Léčba je kombinací chirurgického odstranění léze a později také ozařování a chemoterapie.

Jak se projevuje merkel cell karcinom - příznaky, projevy, symptomy, fotografie, obrázek

  • pevný, nebolestivý, uzlík (až 2 cm v průměru)

  • barva tělová, červená, modrá

  • může vzniknout téměř kdekoliv na těle

  • roste do hloubky

  • metastazuje nejprve do spádových uzlin, později do celého těla

  • spíše u starších pacientů

  • postihuje více muže


Merkel cell karcinom - příznaky, projevy, symptomy, fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny