S péčí o citlivou kůži pomůže správná strava i vhodné oblékáníLidé trpící problémy způsobenými nedostatečným ochranným filmem na pokožce nebo nedostatky v metabolismu, jež se projevují i na kůži, pochopitelně musejí mnohem více dbát na správnou stravu, oblékání i osobní hygienu. Dobrou zprávou však je, že když si zvyknou na režim, který bude jejich kůži vyhovovat, problémy se mohou radikálně zmenšit. A to přece za trochu námahy a přemýšlení stojí!

Ve stravě sledujte cukr a enzymy

Kdokoliv, kdo trpí kožními problémy, tedy oslabením kůže, pokožky a projevy nemocí kůže, by si měl ve stravě dávat pozor na cukr a na enzymy. Ale na každou z těchto dvou složek strany zcela jinak. Jedna z nich je totiž nežádoucí, zatímco druhá naopak vítaná.

Jak s cukrem?

Cukru je vhodné se maximálně vyvarovat. Zde je cukrem myšlena sacharóza, tedy klasický potravinářský bílý či hnědý cukr, nikoliv fruktóza (cukr ovocný) nebo vláknina, čili cukr (sacharid) s dlouhým řetězcem. Cukru potravinářskému je potřeba se při kožních potížích vyvarovat vždy.
Někteří lidé jsou citliví i na cukr obsažený v pečivu, a tak se jim doporučuje koupě speciálních pekařských výrobků, zejména celozrnných, kde se cukr pro lepší kynutí nepoužívá. Akční leták Tesco často nabídne speciální pekařské výrobky i pro lidi přecitlivělé na cukr. Lze je výhodně nakoupit za dobrou cenu a pak zamrazit, spotřebovávat postupně.
V Tesco letáku se vyplatí zabrousit i do sekce elektra, která čas od času nabídne i domácí pekárnu, ve které si doma pohodlně upečete vlastní celozrnné pečivo bez použití jediného gramu cukru. Když vydržíte minimálně měsíc držet stravu bez běžného cukru, vaše pokožka se vám začne výrazně odměňovat.

Jak s enzymy?

S enzymy se to ve stravování má přesně opačně. Potřebujeme jich mnoho, většinu z nich si totiž naše těla neumějí sama vyrobit. Ovšem většinu z nich si my sami zabijeme ve stravě tím, že suroviny převaříme. Nic proti teplým obědům, které též mají svůj význam.
Jen je nutné do jídelníčku zařadit více syrových komponent, a to zejména syrových oříšků, semínek, naklíčených semínek a nabobtnaných syrových luštěnin (s výjimkou fazolí). Jedná se o potraviny, které mají vysoké výživové hodnoty a přímo obří zásoby enzymů, zejména když jsou v naklíčeném stavu.
Dodání enzymů našemu tělu pak dodá i kůži dostatek sil pro boj s okolními vlivy a pro posílení sebe sama v místech, kde její vlastní přirozená ochrana selhává.

V oblékání sledujte bio materiály

Lidé s citlivou pokožkou by měli přednostně nosit přírodní materiály, jakými jsou bavlna, len, bambus, hedvábí. A pokud možno v bio kvalitě, aby v materiálech nebyly stopy postřiků i jiných průmyslově využívaných látek.
Naštěstí dnes už není koupě oblečení z bio materiálů tak velkým problémem a ani příliš drahou záležitostí. Například Pepco leták nabízí bio materiály ve svých slevových akcích, takže stačí jen sledovat online letáky a pak nakoupit za výhodnější ceny.
Oblečení tu můžete pořídit i do zásoby, protože na módních trendech v tomto případě opravdu nezáleží. Zde jde o kvalitu materiálu, o to, aby byla pokožka v biobavlně zrovna jako v bavlnce, aby ji nedráždila chemie nebo příliš tvrdá bavlnou průmyslovou. Naštěstí je Pepco řetězcem, kde se dá nakoupit pohodlné bio oblečení, které odpovídá trendům i po několik let.

Osobní hygienu nepřehánějte, spolehněte se na bambus

Na první pohled to může vypadat nesmyslně, ale je to tak: čím více pokožku myjete mýdlem, gelem, peelingem, tím hůře pro ni. Každá kůže si umí vyrobit svůj jedinečný a velmi účinný ochranný film, co ji chrání proti působení vnějších vlivů.
Příliš důkladným mytím si však tento štít smýváme, což rozhodně není ku prospěchu ani kůže citlivé, ani kůže normální. Jen mastná pokožka může občasnou důkladnou peelingovou kůru uvítat. Proto se sprchujme převážně čistou vodou. A na intimní partie použijme intimní mýdlo nebo gel.
Pro citlivou pokožku se dokonale hodí bambusové ručníky a osušky z bio bambusu, které jsou jemné, dokonale suší i pouhým dotykem (není nutné pokožku třít). Navíc mají přirozené antibakteriální vlastnosti, takže si s nimi na pokožku nenaneseme hromady bakterií tak, jak tomu často bývá při používání ručníků bavlněných. Citlivá kůže zkrátka vyžaduje citlivé zacházení jak zvenčí, tak i zevnitř. Složité to ovšem není. Stačí posbírat důležité informace a přemýšlet.

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny