disekce aorty srdecnice priznaky projevy symptomy pricina lecbaDisekce aorty (anglicky aortic dissection) je život ohrožující postižení stěny srdečnice (aorty). Vnitřní vrstva (tunica intima) je podélně odtržená od hlubších vrstev (tunica media), a do vzniklého prostoru proudí pod vysokým tlakem krev. Důsledkem je zmenšení průsvitu až obstrukce aorty, hypoxie (nedostatečný přívod kyslíku) vnitřních orgánů, nebo ruptura (prasknutí) cévní stěny a závažné krvácení s následkem smrti.

__

__

Podle místa postižení cévy se rozlišuje typ A týkající se vzestupné (ascendentní) aorty a typ B s disekcí sestupné aorty. Nejčastěji vzniká jako následek neléčeného vysokého krevního tlaku (hypertenze), nebo u pacientů s Marfanovým či Turnerovým syndromem. Velmi často tento stav končí smrtí.

Diagnostika: k určení diagnózy jsou rozhodující zobrazovací vyšetření (CT, MR, angiografie) a jícnová echokardiografie.

Léčba: podávají se analgetika (léky proti bolesti), důležité je snižování krevního tlaku (betablokátory), typ A vyžaduje okamžitou chirurgickou léčbu, typ B se léčí spíše konzervativně.

 

Jak se projevuje disekce aorty – příznaky, projevy, symptomy:

  • náhlá prudká bolest na hrudi s propagací do krku, ramene, zad a břicha

  • vegetativní příznaky (nevolnost, pocení, bledost…)

  • krvácení

  • srdeční selhání

  • šok

  • smrt

 

Disekce aorty - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny