maligni fibrozni histiocytom priznaky projevy symptomy pricina lecbaMaligní fibrózní histiocytom (anglicky malignant fibrous histiocytoma) je vysoce maligní (zhoubný) mezenchymální nádor vycházející z buněk charakteru fibroblastů (buněk pojiva) a patřící do skupiny sarkomů (zhoubné nádory pojiva). Je to nejčastější sarkom měkkých tkání.

___

___

Vyskytuje se u dospělých osob a má špatnou prognózu – v době zjištění primárního ložiska již většinou tvoří metastázy (druhotná ložiska nádoru) a často recidivuje. Může být až 20 cm velký, má šedobílou barvu a je neopouzdřený. Histologicky mají buňky storiformní (rohožkovité) uspořádání.

Diagnostika: k určení maligního fibrózního histiocytomu vedou zobrazovací metody (UZV, CT, MR) a především biopsie nádoru a histologické vyšetření vzorku.

Léčba: na prvním místě je léčba chirurgická, po které může následovat radioterapie.

 

 

Jak se projevuje maligní fibrózní histiocytom – příznaky, projevy, symptomy:

  • projevy jsou nespecifické a odvíjí se podle velikosti a lokalizace nádoru

  • mohou být celkové příznaky (např. anémie – nedostatek krevního barviva hemoglobinu)

  • nejčastější lokalizace jsou v podkoží a ve svalech zvláště dolních končetin a v retroperitoneu (štěrbina za břišní dutinou)

  • v podkoží – tuhý, hmatný útvar větších rozměrů, nebolestivý

  • v retroperitoneu – dlouho bez projevů, poté prorůstání do břišní dutiny, břišní dyskomfort (tlak v břiše), vzácně poruchy střevní pasáže

 

Maligní fibrózní histiocytom – fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny