tabletove rameno priznaky projevy symptomy pricina lecba 2Tabletové rameno (anglicky iPad shoulder) je novodobé onemocnění spojené s přehnaným používáním tabletů a chytrých telefonů. Při sledování filmů či brouzdaní na internetu totiž většina uživatelů sedí se zařízením na klíně a ostře skloněnou hlavou, což není pro člověka přirozená poloha.

___

___

Příčina: špatná pozice krku způsobuje napětí jak krčních, tak i ramenních svalů a vazů a tím dochází k jejich nadměrnému zatížení a následným problémům s ramenním kloubem, až k jeho trvalému poškození.

Diagnostika: typické příznaky při používání chytrých zařízení.

Léčba: důležitá je hlavně prevence – omezit používání tabletů, nezůstávat dlouho v pozici se skloněnou hlavou, při sledování filmu si každých 15 minut udělat krátkou přestávku, případně tablet umístit na stojánek a sledovat ho se vzpřímenou hlavou. Dále jsou účinné cviky na protažení krku a ramenou. Při závažnějších obtížích je nutná rehabilitace a podávání analgetik.

 

Jak se projevuje tabletové rameno – příznaky, projevy, symptomy:

  • bolest ramenního kloubu

  • bolest krku

  • jednostranná bolest zad kolem lopatky

  • bolest horní části paže

  • bolest hlavy (cephalea)

  • napětí či ztuhlost v rameni a krku

 

Tabletové rameno - fotografie, obrázek

tabletove rameno priznaky projevy symptomy pricina lecba

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny