vaginismus priznaky projevy symptomyVaginismus (anglicky vaginismus/vaginism) je vzácná sexuální dysfunkce u žen. Jde o stav, kdy je u ženy znemožněná jakákoli forma vaginální penetrace (pohlavní styk, manuální penetrace, zavádění tampónů, gynekologické vyšetření). Ženy, které touto poruchou trpí, mají strach ze soulože, ale nemají k ní odpor ani nechuť, naopak chtějí, aby k pohlavnímu spojení došlo.

___

___

Ovšem při pokusu o proniknutí pohlavního údu do pochvy dojde u ženy k samovolnému stažení svalstva v hrázi mezi pohlavím a konečníkem, dojde k sevření pochvy, která se tím stává špatně prostupná. Žena trpící vaginismem není schopna tento svalový spasmus vědomě kontrolovat. Jedná se o reflex, který lze přirovnat k mrknutí, přiblíží-li se k oku jakýkoli předmět. Stupeň závažnosti vaginismu a bolest při penetraci jsou velice individuální. Má se za to, že velký podíl zde hraje psychika ženy.

Diagnostika - Diagnóza je stanovena na základě typických potíží ženy a vyšetření specialistou.

Léčba - terapie musí být komplexní a šitá na míru konkrétní ženě dle příčiny jejich potíží. Důležitou roli zde hraje psychoterapie, zvláště u žen, které mají v anamnéze traumatické sexuální zážitky. Farmakologicky lze podat antidepresiva a léky tlumící úzkost, ale jejich účinnost je zde pochybná. Velice nápomocné se mohou prokázat různé fyzikální cviky, např. známé Kegelovy cviky pro posílení inkriminovaného svalstva. V neposlední řadě lze zvážit lokální aplikaci látek snižujících napětí svaloviny, jako např. bolutoloxin.

 

 

Jak se projevuje vaginismus - příznaky, projevy, symptomy

  • bolestivá soulož

  • těžký nebo nemožný průnik do pochvy

  • nekontrolovatelné stažení pánevního svalstva při pokusu o pohlavní styk

  • strach z pohlavního styku

 

Vaginismus - fotografie, obrázek

vaginismus-priznaky-projevy-symptomy-2

vaginismus-priznaky-projevy-symptomy-3

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny