zanet-delohy-endometritida-perimetritida-priznaky-projevy-symptomyZánět dělohy (latinsky endometritis, perimetritis, anglicky pelvic inflammatory disease) - děloha je součástí ženského pohlavního ústrojí a je uložena v malé pánvi. Skládá se ze tří částí, hrdla, těla a dna. Každou z těchto částí může postihnout zánět. Ze tří částí se rovněž skládá stěna dělohy, jde o endometrium (sliznice dělohy), myometrium (svalovina dělohy a perimetrium (povrchová část dělohy). Zánět může postihovat rovněž všechny vrstvy stěny děložní.

___
___

Infekce se do dělohy dostává nejčastěji vzestupnou cestou, což znamená, že dojde k prostoupení zánětu přes vaginu, nebo se zánět může šířit krevní cestou. Ascendentní infekce je častější u žen, které střídají sexuální partnery či u žen s nedostatečnou hygienou. Nejčastějšími mikroorganismy, které infekci způsobují jsou stafylokoky, E. coli, streptokoky apod.
Diagnostika se provádí na základě níže uvedených příznaků. Při níže uvedených příznacích je vhodné navštívit gynekologa, který provede gynekologické vyšetření. Rovněž je nutné udělat ultrazvukové vyšetření a stěry na kultivaci.
Léčba: zánět dělohy se léčí antibiotiky, které se podávají na základě citlivosti původce dané infekce. U nekomplikovaných zánětů stačí podat antibiotika lokálně. Pokud jde však o zánět komplikovaný, musíme provést chirurgickou revizi.

 

Jak se projevuje zánět dělohy, endometritida, perimetritida - příznaky, projevy, symptomy

  • bolesti v oblasti podbřišku

  • bolesti v bedrech

  • zvýšené teploty či horečka

  • zimnice

  • únava

  • porucha menstruačního cyklu

  • výtok z rodidel

 

Zánět dělohy, endometritida, perimetritida - obrázky, fotografie

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019

Další články v této kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Psychotesty on-line.cz Bezplatná právní poradna.cz Moje starosti.cz Rady a návody Bylinky pro všechny