retinopatie nedonosenych priznaky projevy symptomy pricina lecbaRetinopatie nedonošených (ROP, anglicky retinopathy of prematurity) je postižení sítnice vyskytující se u předčasně narozených dětí. Rizikovými faktory vzniku této nemoci jsou porod před 32. týdnem gestačního stáří, porodní hmotnost nižší než 1500 gramů a výrazné změny v dodávce kyslíku (hyperoxie při oxygenoterapii/ hypoxie).

__

__

Je nejčastější příčinou vrozené slepoty u dětí ve vyspělých zemích. ROP probíhá ve dvou fázích – akutní, kdy je narušen vznik cév nezralé sítnice, a chronické s rizikem odchlípení sítnice. U většiny postižených novorozenců dojde ke spontánní úpravě, v opačném případě vzniká jizevnatá přeměna sítnice, která způsobuje až slepotu.

Diagnostika: u nedonošených novorozenců se v pravidelných intervalech provádí screeningové vyšetření očního pozadí s cílem včasného záchytu této retinopatie.

Léčba: možná je konzervativní terapie (kortikoidy, vitamin E), chirurgická terapie (kryokoagulace, laserová terapie) a nebo jejich kombinace.

 

Jak se projevuje retinopatie nedonošených – příznaky, projevy, symptomy:

  • nejčastější příčina vrozené slepoty

  • postižení se týká obou očí, ale každé je postiženo s jinou závažností

  • většinou spontánní regrese, v opačném případě až odchlípení sítnice a slepota

 

Retinopatie nedonošených – fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019