ikterus zloutenka kojenych novorozencu priznaky projevy symptomy pricina lecbaIkterus kojených novorozenců (žloutenka kojených novorozenců, anglicky breast milk jaundice) je typ novorozenecké žloutenky objevující se u zdravých, donošených, kojených novorozenců ve 4. až 7. dni života, který nemá žádnou jinou možnou příčinu a téměř nikdy nezpůsobuje další závažnější komplikace.

___

___

Může přetrvávat 3 až 12 týdnů. Přesná příčina není zcela objasněna, ke vzniku tohoto stavu ale dopomáhá snížené odbourávání bilirubinu v játrech, nižší kalorický příjem, zvýšená reabsorpce bilirubinu v trávicím traktu a vysoká aktivita lipoproteinové lipázy v mateřském mléce. V žádném případě se nejedná o stav, který by zabraňoval dalšímu kojení.

Diagnostika: anamnéza, vyšetření novorozence aspekcí (pohledem) při vhodném osvětlení, fyzikální vyšetření, transkutánní měření hladin bilirubinu, laboratorní vyšetření krve. Diagnóza se stanovuje per exclusionem – nejprve se musí vyloučit všechny ostatní možné příčiny.

Léčba: není nutná, během několika měsíců žloutenka sama ustoupí. Prevencí je paradoxně časné a časté kojení, které zvýší hydrataci a kalorický příjem novorozence.

 

Jak se projevuje ikterus kojených novorozenců – příznaky, projevy, symptomy:

  • žloutenka (ikterus) – žluté zabarvení kůže a očního bělma přetrvávající týdny až měsíce

  • zvýšené hodnoty bilirubinu v krvi (nekonjugovaná hyperbilirubinémie)

  • velmi pomalé klesání hyperbilirubinémie

  • normální prospívání

  • jaterní testy v normě

 

Žlouženka kojených novorozenců - fotografie, obrázek

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019