candiru ryba v penisu priznaky projevy symptomy fotografieCandiru, ryba v penisu (anglicky Candiru). Tuto takřka průsvitnou 2,5–7 cm dlouhou rybku žijící pod kameny, v písku nebo bahně řek Brazílie a Venezuely nazývají indiáni candiru, učenci Vandellia cirrhosa. Je to jeden z nejobávanějších parazitů.
___
___

Živí se krví a tkání vyšších obratlovců včetně člověka. Parazituje především na žábrech velkých sumců - v blízkosti skřelí má nazad ohnuté drobné ostny, kterými se zde fixuje. Instinktivně tedy hledá na svém hostiteli chráněné místo a tím může být také u člověka močová trubice (konečník, vagína). Zde se ovšem brzy začne dusit a v křeči napřímí ostny.

Diagnostika - přítomnost parazita v močové trubici samozřejmě nemůže zůstat nepovšimnuta, klinická manifestace je bouřlivá, diagnóza nezaměnitelná.
 
Léčba - jedinou možností je chirurgické odstranění parazita, které je bohužel pro přítomnost ostnů velice bolestivé. Vzhledem k dostupnosti a kvalitě lékařské péče v oblastech výskytu tohoto živočicha nebývá vzácností amputace penisu nebo v důsledku přidružených komplikací smrt pacienta.

Jak se projevuje Candiru, ryba v penisu - příznaky, projevy, symptomy: 

  • velmi silná bolest penisu (močové trubice)
  • pálení v močové trubici
  • krvavý výtok
  • obstrukce toku moči

 

Candiru, ryba v penisu - fotografie, obrázky

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019