zanetlivy-polyp-inflamatorni-fibroidni-polyp-priznaky-projevy-symptomyInflamatorní fibroidní polyp (zánětlivý polyp, amglicky inflammatory polyp) je obecný termín používaný pro popis benigní (nezhoubné) léze, která roste na sliznici. Polypy se nejčastěji vyskytují na sliznicích trávicího traktu a nosní dutiny. Můžeme je však najít také v oblasti ústní dutiny, dělohy, močového měchýře, genitální oblasti a podobně.

___

___

Pravděpodobnost vzniku polypů se zvyšuje s věkem. Jinými slovy, starší lidé mají větší pravděpodobnost, že u nich dojde k rozvoji polypů. Přibližně polovina lidí ve věku nad 60 let má alespoň jeden polyp a často i více.
Polypy jsou považovány za prekanceróz, což znamená, že samy o sobě jsou neškodné, ale pokud se neléčí, může se z nich vyvinout rakovinné ložisko. Naštěstí u tlustého střeva se polypy obvykle odhalí včas na základě screeningových testů pro rakovinu tlustého střeva, jako je např. kolonoskopie.
Polypy tlustého střeva mohou být různých tvarů a velikostí. Tento článek je věnován inflamatorním (zánětlivým) polypům, které se nacházejí nejčastěji u lidí se zánětlivým onemocněním střev (IBD), jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida. Zánětlivé polypy mohou být označovány jako pseudopolypy, tedy falešné polypy. Je to proto, že se nejedná o skutečné polypy, ale spíše jsou reakcí a chronický zánět v tlustém střevě. Zánětlivé polypy jsou benigní a nezvyšují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Diagnostika, jak již bylo uvedeno výše, je založena především na endoskopických metodách, jako je koloskopie.
Léčba: v případě inflamatorních polypů, není léčba nutná, ovšem pokud činí pacientovi nějaké potíže, je možné polyp odstranit.


Jak se projevuje zánětlivý polyp (inflamatorní fibroidní polyp) - příznaky, projevy, symptomy

  • často bezpříznakový průběh

  • potíže souvisejí spíše s primárním zánětem střeva

  • průjmy

  • zácpy

  • krvácení při stolici

  • úbytek váhy

  • nechutenství

  • obecné známky zánětu

 

Zánětlivý polyp (inflamatorní fibroidní polyp) - příznaky, projevy, symptomy

obrázky a fotografie budou doplněny v průběhu roku 2019