notalgia paresthetica priznaky projevy symptomy pricina lecbaNotalgia paresthetica (anglicky notalgia paresthetica) je poměrně časté nervové onemocnění, jehož hlavním příznakem je časté, různě intenzivní svědění (pruritus) pokožky na zádech zejména v oblasti mezi lopatkami. Škrábání ne vždy přináší úlevu a zůstávají po něm na kůži tmavé skvrny. Jde o chronické onemocnění s obdobími remise (vymizení nemoci) a exacerbacemi (náhlé vzplanutí nemoci).

Postihuje pouze dospělé jedince, častěji ženy. Příčina tohoto svědění není objasněná, zřejmě jde o dráždění nervů v horní části zad vyvolané jiným onemocněním páteře (např. vyhřeznutí meziobratlové ploténky), míchy či jako následek pásového oparu. Stálé dráždění nervu vede k jeho poškození a přehnaným reakcím na běžné podněty, což se projeví jako pocity svědění a pálení kůže. Méně často může být součástí syndromu MEN2.
Diagnostika: určit diagnózu je obtížné. Nutné je vyloučit všechny ostatní nemoci kůže způsobující svědění. Nápomocná je biopsie a histologické vyšetření vzorku kůže.
Léčba: cílem je zredukovat svědění. Používají se krémy s obsahem kapsaicinu, lokálních anestetik či kortikosteroidy. Velmi závažné případy lze léčit antiepileptiky (př. Gabapentin).


Jak se projevuje notalgia paresthetica – příznaky, projevy, symptomy:

  • svědění (pruritus) pokožky na zádech v oblasti mezi lopatkami, ale může přecházet i na ramena a hrudník
  • intenzita svědění je mírná až nesnesitelná
  • škrábání ne vždy přináší úlevu
  • bolest, píchání, pálení či zvýšená citlivost na teplo, chlad a dotyk postižené oblasti kůže
  • po škrábání vznikají na kůži tmavé skvrny (hyperpigmentace)
  • období remise (vymizení nemoci) a exacerbace (náhlé vzplanutí nemoci)
  • sklon k sekundární infekci a změnám kůže (lichenifikace,vznik ekzému, exkoriace atd.)